Що робить борсук у холодну пору року?


   Борсук (Meles meles) - єдиний представник сімейства куницевих, що впадає у сплячку взимку.

Але заздалегідь звір має нагуляти жир, якого буде достатню для зимового сну. Жир буде поступово розщеплюватися протягом сплячки та служити джерелом енергії та ендогенної води для тварини. Температура тіла у період спокою у борсука знижується.
Однак, сон у борсука неміцний. Під час м'якої зими та відлиг він може прокидатися та на короткий проміжок часу полишати нору.

   Рано навесні борсук прокинеться, висуне ніс із нори і піде на розвідку. Діловито походжаючи в околицях борсучого містечка, він з'ясує,  чим саме вже можна поживитися,  що відбулося в лісі за зиму, чи в порядку територія біля нори.
Нерідко в період весняних відлиг на мокрому снігу можна зустріти красиві чіткі відбитки лап борсука.

(Примітка: на фотографії крім слідової доріжки борсука, праворуч відбиток лапи лисиці)

Марина Яроцька, науковий співробітник

Копіювання матеріалів сайту можливе за умови розміщення діючого гіперпосилання на www.gomilsha.org.ua

Зв'язок з адміністрацією сайта поштою nppgomolsha@ukr.net (з поміткою "Сайт")

Ми у соцмережах:

Facebook

Instagram

63436, Харківська область, 

Чугуївський район

с. Коропове, вул. Монастирська, 27

м. Зміїв, вул. Адміністративна, 25

(1 поверх)

E-mail: nppgomolsha@ukr.net

Підтримати "Гомільшанські ліси"

Замовлення екскурсій:

(050) 585 84 64

Керівництво:

(066) 247 25 65

Відділ охорони НПП:

(050) 061 39 41

© 2010 - 2021 Національний природний парк "Гомільшанські ліси". Використання матеріалів сайту при наявності посилання на gomilsha.org.ua
Много шаблонов Joomla на JooMix.org